تصویر شاخص مقاله دوغ و رژیم چاقی و لاغری

چگونه دوغ از پوکی استخوان جلوگیری می­کند؟

در گذشته ­های دور دوغ جزء فرآورده­های کره بود زیرا که برای تهیه­ ی دوغ ابتدا ماست­ های پرچرب را با آب قاطی کرده و با جداسازی از چربی­ های اضافه دوغ را برای مصرف آماده می­ کرده ­اند.

ولی امروزه نحوه­ ی تهیه و تولید دوغ دیگر با لبنیات کره نیست و دوغ را یک فرآورده­ ی غنی شیری که ” نوشابه شیر ” هم می ­نامند، می­دانند. از آنجایی که دیگر بیشتر لبنیات از جمله دوغ یک فرآورده ­ی تهیه شده به دست تکنولوژی است انواع مختلفی داراست : دوغ گازدار، دوغ حرارت دیده گازدار و بدون گاز…

دوغ به طور میانگین یک چهارم کلسیم و ویتامین­های ب2، ب6 و ب12 را برای بدن تامین می­نماید که باعث جلوگیری از پوکی استخوان می­گردد.

به طور کلی دوغ به تنهایی در مقایسه با دیگر لبنیات، مقاومت بیشتری در برابر فساد و گرما داشته و هیچگونه احتیاجی به نگهدارنده­های شیمیایی و مصنوعی ندارد.

مصرف دوغ در فصل­ های گرم سال بیشتر است و فواید و خواص بسیاری دارد.

  • جزو مهمترین فواید دوغ می­توان به موارد زیر اشاره کرد :

تامین ویتامین­ های B و D برای بدن

جلوگیری از باکتری­ های مفید

تامین پروتئین و کلسیم خصوصا برای کودکان

کمک به هضم غذا و التیام بخش

گردش خون را بهتر می­کند

درمان سردردهای ناشی از گرمی هوا

جلوگیری از بوی بد دهان

تامین آب مورد نیاز بدن

بهبود علائم گرمازدگی و خستگی

دوغ ­های سنتی ( دست ساز ) را به دوغ­ های صنعتی ترجیح دهید زیرا که نباید به بسته­ بندی دوغ های صنعتی اعتماد داشت

  • فواید دوغ­های نعنایی

خنک کننده محیط دهان

ضدعفونی کننده مجاری گوارشی

رفع سکسه

بهبود اسهال ناشی از گرما

کمک به عملکرد مطلوب کبد

کرم کش قوی

التیام علائم رماتیسم

  • دیگر نکاتی که درباره­ی دوغ لازم به ذکر می­باشد :

آیا دوغ خواب­آور است؟

بیشتر اشخاصی که بعد از مصرف دوغ احساس خواب ­آلودگی کرده ­اند برایشان سوال بوده است که آیا دوغ باعث خواب ­آلودگی می­شود یا نه؟

جواب مثبت است. دوغ به دلیل داشتن تپیدهای موجود در کازئین که از پروتئین ­های موجود در شیر است با خود خواب­ آلودگی به همراه دارد.

پزشکان معتقدند که برای لذت از یک خواب راحت با نوشیدن لیوانی از دوغ قبل از خواب می­توانند به آن راحتی در خواب رسیده و لذت ببرند. حتما دقت داشته باشید که کارهای روزانه خود را پیش از مصرف دوغ انجام داده باشید.

دوغ گازدار مفید است یا مضر؟

کارشناسان باور دارند که نوشیدن دوغ گازدار برای کسانی که بیماری­های گوارشی دارند می­تواند مضر باشد چون دوغ گازدار مشکلات زیادی مانند ورم معده، نفخ شکم و … را با خود به همراه دارد.

آیا دوغ یک نوشیدنی سرطان­زاست؟

البته که نه، دوغ یک نوشیدنی کاملا سالم و مفید است و یکی از عناصر اصلی لبنیات محسوب می­شود. از آنجایی که دوغ ­های محلی و دست ساز فرآورده ­ی شیرهای تازه هستند دارای ترکیبات و پروتئین­ های موجود در شیر نیز است. اما دوغ ­های صنعتی که زیر نور آفتاب و خارج از یخچال نگه­داری می­شوند با مصرف بیش از حد ممکن است تاثیرات منفی داشته باشند. این کار باعث ایجاد ترکیبات سرطان­زا و سمی یا اکسید شدن چربی در محصول می­گردد. همچنین باعث بد شدن طعم آن نیز می­گردد به همین دلیل دوغ­ ها را در یخچال و به حد امکان از نور آفتاب دور نگه­دارید.

دوغ پروبیوتیک چیست!؟

نوعی دوغ که ازماست­ های کم چرب تولید می­شود که در مقایسه با دیگر دوغ­ هایی که از ماست­ های معمولی و طعم دار تهیه شده ­اند خاصیت بیشتری دارد و مصرف روزانه­ ی آن پیشنهاد می­شود.

پروبیوتیک نوعی میکروارگانیزم مفید و زنده است. برای سلامت انسان این میکروارگانیزم­ ها باید در قسمت روده بدن به طور طبیعی زندگی کند، فعالیت کرده و تکثیر یابد.

مصرف روزانه 200 تا 300 میلی لیتر این نوع از لبنیات جزئی از راه­ های افزایش و فعال نگه داشتن این باکتری در بدن است.

در حالت عادی با مصرف یک تا دوبار در هفته از این نوع دوغ انتظار تاثیرگذاری نباید داشت زیرا که برای تاثیرگذاری حتما باید روزانه به همان مقداری که گفته شد استفاده شود.

این نوع دوغ و یا ماست از نظر مقدار کلسیم و پروتئین با دیگر لبنیات برابر است ولی به دلیل اسیدی کردن محدوده­­ ی روده به افزایش جذب کلسیم کمک می­نماید.

باید به این نکته­ ی مهم توجه داشت که مصرف لبنیات پروبیوتیکی برای اشخاص دارای بیماری­های HIV و کودکان زیر یکسال باید با زیر نظر داشتن پزشک مصرف شود.

  • تاثیرات دوغ ( لبنیات ) در پوکی استخوان

شایعاتی راجع به اینکه دوغ باعث پوکی استخوان می­شود وجود دارد برای پیگیری این ذهنیت که آیا صحت دارد یا نه به چند مطلب می­پردازیم :

گفته شده که دوغ به دلیل ایجاد اسید در بدن سبب پوکی استخوان می­گردد. بیشتر این شایعات از سمت افرادی است که گیاه خوار هستند که این فرضیه کاملا از روی رابطه­ ی مستقیم اسیدهای موجود در دوغ با پوکی استخوان نتیجه گیری شده است.

مواد غذایی که دارای فسفات زیادی هستند بعد از هضم شدن خاکستر اسید از خود به جای می­گذارند که لبنیات و همچنین دوغ هم فسفات بسیار زیادی داراست از این رو از جمله غذاهای تولید کننده خاکستر اسید به حساب می­آیند.

افرادی که با فرضیه تاثیر مثبت دوغ در پوکی استخوان موافق ­اند اعتقاد دارند که با وجود مقدار چشم گیری کلسیم و دیگر مواد مغذی در دوغ که به ترمیم استخوان کمک بسیاری دارد با این وجود خاصیت اسیدی را هم نباید فراموش کرد.از نظر آنان این اسید میزان کلسیم دوغ را کاهش داده و به کاهش تراکم استخوان نیز موجب می­شود.

با زیر نظر داشتن و توجه به اینکه تشکیل اسید در بدن از جانب بعضی از مواد غذایی صحیح است ولی باید به اثبات اینکه دوغ و لبنیات جزء آن نوع نیستند بپردازیم..

تحقیقاتی در 7 سال اخیر راجع به اینکه دوغ قابلیت متعادل کردن اسید را روی پوکی استخوان دارد انجام شده است.

محققان به تحقیق درباره­ ی ارتباط میان دوغ با پوکی استخوان و همچنین فرضیه­ای که درباره­ ی خاکستر اسید گفته می­شد پرداختند .

پس از مطالعه و بررسی دو فرضیه، نتیجه گیری کردند شایعاتی که بین عموم پخش شده کاملا اشتباه می­باشد.

از آنجایی که غذاهای دارای فسفات پس از هضم شدن خاکستر اسید تولید می­کنند در نتیجه باعث کاهش سرم PH نیز می­­شوند و بدن برای تامین PH خون از مواد معدنی مثل کلسیم که در استخوان ­ها وجود دارد استفاده می­کند ( که سبب کاهش تراکم استخوان ­ها می­گردد ) ابتدا محققان روی این نکته تاکید داشتند که PH ادرار نشان دهنده­ی PH سیستم بدن نیست. در حقیقت اسید جز اینکه در کلیه نارسایی شدید ایجاد می­کند حتی قابلیت تغییر سرم PH را ندارد.

در صورت بروز چنین صحنه ­ای قطعا با مشکلات بسیار جدی روبرو شده ­اید.

در ضمن استخوان ­ها هیچ نقشی در تنظیم سرم PH نداشته و این کار به عهده­ ی کلیه بدن می­باشد.

همچنین تمامی خاکسترهای اسیدی که از مواد غذایی بجا می­ماند توسط ادرار از بدن دفع می­گردد. این یک نشانه خوب در عملکرد کلیه است.

در پایان این تحقیقات به این نتیجه می­پردازند که دوغ و دیگر لبنیات حتی باعث تولید خاکستر اسید در بدن نیز نمی­شوند و هیچ دخالتی در روند سرم­ها PH و یا پوکی استخوان هم ندارند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

X